Visum aanvragen

Als u een visum voor kort verblijf wilt aanvragen, heeft u een aantal documenten nodig.

  • Geldig paspoort.
  • Bewijsstukken van uw reisdoel (bijvoorbeeld een door de gemeente in Nederland gelegaliseerde uitnodigingsbrief van vrienden of familie).
  • Bewijsstukken die aantonen dat u zelf in uw onderhoud kunt voorzien tijdens uw verblijf, doorreis en/of terugreis (bijvoorbeeld door 1 of meer bankafschriften of reischeques te overleggen of met contant geld aan te tonen dat u over minimaal €34 per persoon per dag beschikt tijdens de duur van uw visum.)
  •  Een garantverklaring. Deze is alleen nodig als u geen bewijsstukken heeft die kunnen aantonen dat u zelf in uw onderhoud kunt voorzien. De persoon bij wie u komt verblijven moet in dat geval een garantverklaring invullen en ondertekenen.
  • U moet kunnen aantonen dat u een ziektekostenverzekering heeft.
  • Reserveringsbewijs van de reis.
  • Documenten die bij terugkeer naar uw eigen land het verblijf aannemelijk maken (bijvoorbeeld werkgeversverklaring, inschrijving schoolgaande kinderen)
  • Twee pasfoto’s

 Als u een visum voor kort verblijf wilt aanvragen moet u dat verzoek persoonlijk op de ambassade of het consulaat indienen. Heeft u de aanvraag ingediend, dan is het verstandig om te wachten met het boeken van uw reis tot u reactie heeft gekregen dat u aanvraag is goed gekeurd. Voordat u de visum in handen krijgt worden bepaalde zaken nog gecontroleerd, zoals de geldigheid van uw paspoort en u moet het moment van uw geboekte terugreis kunnen aantonen.

Als u in Nederland bent aangekomen, bent u verplicht zich aan te melden bij de politie in de plaats waar u tijdelijk gaat verblijven. Als u niet voldoet aan deze verplichting levert dat een strafbaar feit op. Is uw verblijf korter dan 3 dagen in Nederland of verblijft u in een hotel, dan geldt deze verplichting niet.

 Bij elke visumaanvraag worden kosten in rekening gebracht. Wordt u visumaanvraag afgekeurd, dan worden deze kosten niet teruggegeven maar als behandelingskosten ingehouden.